Administrare Cultura Educatie Albume
Date geografice Prima pagina
Date istorice

Comuna Horodnic de Jos se afla la intretaierea meridianului 25 grade si 48' longitudine estica cu paralela 47 grade si 47' latitudine nordica, la poalele muntelui Pietrosu din Obcina Mare, in valea larga dintre dealurile Colnic si Osoi, dealurile sale gasindu-se in zona de contact dintre munte si depresiunea Radauti.
Are acces direct la DN 2H si se afla la distanta de 7 km de municipiul Radauti, respectiv 44 km de municipiul resedinta de judet Suceava.
Se invecineaza la nord cu satele Galanesti si Hurjuieni, la nord-est cu Fratautii Vechi, la est cu municipiul Radauti, la sud si sud-vest cu Horodnicul de Sus, iar la vest si nord-vest cu localitatea Voitinel.

Hotarele comunei Horodnic de Jos sunt:
- est – drumul de exploatare existent intre limitele cadastrale ale localitatilor Galanesti si Fratautii Vechi care face legatura intre drumurile judetene Radauti - Putna si Radauti - Bilca;
- sud – paraul Horodnic, apoi pe limita imasului comunal din Tarlaua Barc;
- vest – cursul unei vai ce strabate catunele Patraseni, Baltati, Braniste;
- nord – drumul de acces care face legatura intre drumul judetean  Radauti - Putna si drumul national Marginea - Vicovu de Sus
.
Clima este de deal, cu temperaturi medii anuale de +25°C in luna iulie si -10°C in luna ianuarie.
Agricultorii horodniceni au memorat ca prima zi de inghet se intampla aici intre 1 si 21 octombrie, iar ultima intre 11 aprilie si 20 mai. Vanturile dominante bat din vest si nord-vest si aduc precipitatii. Uneori, iarna, bate si crivatul de la nord-est, viscolind zapada, provocand inghet si pagube semanaturilor de toamna. Cele mai putine precipitatii cad in ianuarie, iar cele mai multe in luna iunie.
Cea mai mare parte a satului este situata in depresiune. Suprafata acesteia reprezinta o campie piemontana, mai ridicata spre zona montana si mult mai coborata spre sesul Radautilor. Dealurile Colnic (490 m) si Osoi (482 m) domina intreaga zona, primul fiind asezat in partea de nord a satului, iar al doilea in partea de sud a acestuia; altitudinea medie a teritoriului este de 360 m.
Reteaua hidrografica a satului apartine in intregime raului Suceava, localitatea fiind traversata de la apus spre rasarit de doua paraie, Pozen si Horodnic, care se unesc la iesirea din sat si, sub numele de Pozen, se varsa in raul amintit. Singurele ape statatoare sunt iazurile private (helesteie).

Strabatuta de doua drumuri paralele, unul pe deal şi altul pe vale, legate intre ele prin mai multe ulite, comuna are o zona centrala, unde este centrul civic al localitatii (Primaria, Scoala nr.1, dispensarul uman, Caminul Cultural, biserica, Politia si un complex comercial).
Localitatea se intinde pe o suprafata de 2938 ha, in care se regasesc suprafete agricole, imas comunal şi drumuri. Pe teritoriul comunei se gasesc 920 de locuinte cu anexe gospodaresti aferente, care ocupa o suprafata de 121000 mp, o retea de drumuri principale si secundare in lungime de 94 km. Are acces la calea ferata printr-o halta CFR. Constructiile si anexele gospodaresti se incadreaza in arhitectura locala traditionala.
In comuna functioneaza doua scoli generale cu clasele I-VIII cu gradinite, un camin cultural cu  biblioteca, un dispensar uman cu farmacie si o farmacie veterinara.
In Horodnic de Jos sunt doua lacasuri de cult ortodoxe: Biserica crestin-ortodoxa cu hramul “Sfantul Ioan Evanghelistul” si Biserica din Calugarita cu hramul “Inaltarea Sfintei Cruci”, precum si  doua cruci comemorative in cinstea eroilor cazuti in primul si al doilea razboi mondial.
Comuna de sine statatoare, Horodnicul de Jos a fost trecut ca sat component al comunei Horodnic în anul 1950, dar s-a revenit la organizarea teritoriala initiala in 2003.

sus^

Informatii utile
Populatie Legaturi utile
Date economice Noutati
Stema comunei Contact
Documentare